Δημήτρης Λιανοστάθης

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο του Δημοτικού σχολείου Αφρατίου Ευβοίας - ΣΤ' Τάξη.

Το ιστολόγιο συνδυάζεται με την ιστοσελίδα της τάξης (http://dilianostathis.wix.com/afrati-istoria), και με το wiki της τάξης (http://afratitopikiistoria.wikispaces.com/).

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους. Αφράτι Ευβοίας



Ο Ναός κτίστηκε το 1857. Επικεφαλής της οικοδόμησης ήταν ο Φραγκίσκος Λυρίτης, σπουδαίος τεχνίτης απο την Τήνο, ο οποίος λιγα χρόνια πρίν είχε λάβει μέρος στην ανοικοδόμηση του Ναού της Ευαγγελιστίας Τήνου (1823-1831).
Ο ρυθμός του Ναού είναι μονόκλιτη Βασιλική. Το 1987 ανακαινίσθηκε και προστέθηκαν Προπύλαια στην νότια πλευρά του Ναού. 
Ο Αγιος Χαράλαμπος ειναι πολιούχος και προστάτης τοσο του Αφρατίου, όσο και της ευρύτερης περιοχής. Η μνήμη του εορτάζεται πανηγυρικά στις 10 Φεβρουαρίου. 
Στον εσωτερικό διάκοσμο του Ναού αξίζει να αναφερθεί το μαρμαρόγλυπτο τέμπλο, οι φορητές εικόνες, (του Αγίου Χαραλάμπους, του Χριστού ως μεγάλου Αρχιερέως και Βασιλέως και της Θεοτόκου ως Βασιλίσσης), καθώς επίσης και του κιβωρίου που υψώνεται πανω απο την Αγία Τράπεζα.

Η γεωγραφική θέση του Ναού πανω στο λόφο του Αγίου Χαραλάμπους, χαρίζει εντυπωσιακή θέα στον επισκέπτη-προσκυνητή απο το ληλάντιο πεδιο, όπως τα μεσαιωνικά μνημεια της περιοχής, καστέλι και δύο πύργοι.

Τέλος, απο αρχαιολογικής πλευράς, στον λόφο που είναι κτισμένος ο Ναός έχουν βρεθεί λεπίδες, ξέστρα της Νεολιθικής περιόδου, καθώς και προιστορικά όστρακα.

Στην φωτογραφία ο πρώην εφημέριος του Αγίου Χαραλάμπους Οικονόμος π. Γεώργιος Δεμερτζής, με τον νυν εφημεριο της ενορίας Οικονόμο π. Δημήτριο Κουτσουρό, στα σκαλιά του Ιερού του Αγίου Χαραλάμπους.

Επιμέλεια: Κουτσουρός Κωνσταντίνος. Ιεροψάλτης, κάτοικος Αφρατίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου